Keď nás trápia pigmentové škvrny

Kategórie: Kožné ochorenia

Pigmentové škvrny - to je pohroma, ktorej sa chce zbaviť nejedna dievčina a žena. Ako ale vôbec tieto vady na kráse vznikajú? A existujú nejaké kozmetické prípravky alebo procedúry, ktoré by nám pomohli zbaviť sa ich?

Pigmentové škvrny vznikajú kvôli zvýšenej produktivite niektorých kožných buniek, ktoré vyrába kožné farbivo. K tomu dochádza väčšinou u dievčat vo veku 18-20 rokov, ale pod vplyvom niekoľkých faktorov (napr. používanie antikoncepcie, časté navštevovanie solárnych štúdií a pod) sa vyskytujú aj u tých mladších. Tieto škvrny sa objavujú predovšetkým na tvári a na ďalších miestach, ktoré bývajú odhalené. Ohrozený tak môže byť aj dekolt, ruky, menej často sa tento problém týka nôh.

Pehy môžu byť roztomilé, ale niektoré vedia pekne potrápiť. Čo za ne môže?

Hlavným faktorom, ktorý ovplyvňuje tvorbu kožného farbiva, je slnečné žiarenie. To vyvoláva nielen vznik pigmentových škvŕn, ale aj hlbokých vrások a zvýraznenie jaziev, naopak ale môže pomôcť pri liečbe akné alebo lupienky, najmä ak je slnenie spojené s kúpaním v morskej vode. Pigmentové škvrny vznikajú aj vtedy, ak dlhšiu dobu užívate niektoré lieky a ak máte problémy s hladinou hormónov v tele. Ako príčina sa uvádza aj užívanie nevhodnej kozmetiky, ktorá neobsahuje UV filtre, čo je veľmi nebezpečné aj vzhľadom k hrozbe rakoviny kože. Z toho dôvodu je vhodné, aby ste si kontrolovali pravidelne znamienka, a ak by sa objavili akékoľvek komplikácie, mali by ste navštíviť svojho kožného lekára.


Pehy verzus pigmentové škvrny

Ľudia si často pletú pehy a pigmentové škvrny. Líšia sa od seba farbou a tiež príčinou vzniku. Kým tvorba pigmentových škvŕn je ovplyvnená rôznymi vonkajšími faktormi, pehy vznikajú predovšetkým na základe dedičnosti. A veľký rozdiel je aj v tom, že kým pehy môžu niekomu pripadať roztomilé (niekedy si dokonca dievčatá pehy primaľovávajú), potom pigmentové škvrny, tvoriace niekedy veľké plochy, príliš esteticky nepôsobia.


Ako odstrániť pigmentové škvrny

Predovšetkým je nutné predchádzať tomu, aby pigmentové škvrny vôbec vznikli. K tomu stačí menej sa pohybovať na slniečku, a ak nie je iná možnosť, potom užívať krémy s vysokými filtrami a zakrývať vlastné telo čo najviac. Mali by ste sa vyhnúť solárnym štúdiám, neužívať lieky, ktoré spôsobujú kožné ochorenia, a tiež by ste si nemali kupovať nekvalitnú kozmetiku, ktorá je síce lacná, ale takmer neúčinná pri boji s pigmentovými škvrnami aj inými kožnými problémami.


S krížikom po funuse?

Ak už pigmentové škvrny máte, potom odporúčame užívať špeciálne produkty určené pre dennú aj nočnú starostlivosť. Existujú rôzne kozmetické rady zamerané na regeneráciu pleti aj priamo na odstránenie nevzhľadných škvŕn, medzi nimi sú to rôzne bieliace séra a krémy obsahujúce látky, ktoré zamedzujú vzniku kožného farbiva. Napríklad PRIODY - Aktívny bieliaci krém je účinným nástrojom, ktorý pracuje depigmentujúco a obmedzuje tvorbu melanínu, ktorý robí vašu pleť staršou. Opravuje nerovnomerný tón pleti, vyhladzuje pokožku a robí ju žiarivejšou.


Môžete vyskúšať aj potravinové doplnky, napríklad vitamín C, zinok a selén alebo beta karotén. Rad estetických chirurgov ponúka aj službu, kedy sa pigmentové škvrny odstraňujú pomocou lasera, prípadne sa môžete spýtať svojho kožného lekára alebo kozmetičky na chemický peeling, ktorý je vhodný aj vtedy, keď chcete dosiahnuť mladistvejšieho vzhľadu a odstráneniu pupienkov.

Zdieľajte tento článok

Komentáre